"Tieto dáta sa zdajú byť optimistické, ale existuje opodstatnená
obava, že trend, keď ľudia prestávajú šetriť na strave, sa onedlho
zastaví. Nie je vylúčené, že po zvýšení dane z pridanej hodnoty na
všetko okrem základných potravín budú ľudia opäť významne šetriť na
kvalite stravy," uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.
Doplnila, že 64,2 % respondentov radšej šetrí v iných oblastiach ako je
jedlo. Šesť percent z nich si myslí, že kvalita stravy pre nich nie je
rozhodujúca.
Prieskum sa ďalej zaujímal o to, akú časť mesačného rozpočtu ľudia
míňajú na potraviny. Pre 29,9 % opýtaných ľudí tvoria výdavky na jedlo
20 až 30 %. Štvrtina respondentov uviedla, že na potraviny míňa až do 40
% mesačného rozpočtu. Každý piaty Slovák dáva na stravu viac ako 40 %.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že potraviny sú spolu s energiami, a to
zhodne po 89 %, položkami, pri ktorých ľudia najviac očakávajú, že ich
cena v nasledujúcich mesiacoch porastie. Ďalej nasleduje zdražovanie v
gastroprevádzkach (86 %) a v oblasti bývania (85 %).
Bachratá spresnila, že aktuálny optimálny príspevok na stravu vo výške
8,30 eura je dostatočný len pre 18,6 % Slovákov. Zvyšných takmer 81 %
respondentov ho považuje buď za úplne (46 %) alebo čiastočne (35 %)
nedostatočný.
"Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný
obed v niektorej z gastroprevádzok, pre tri štvrtiny, teda 72,6 % z
nich, je prvou voľbou doma pripravené jedlo. Ďalších 15,6 % respondentov
to vyrieši suchou stravou," uzavrela.